Stichting De Zevensprong

Glind vakantie 2018 (verslag)

Vakantieweek van 14 t/m 21 juli 2018

 

Zaterdag 14-07-2018

Ahoi!!!! En toen was het weer zover.

Na een jaar wachten was het weer tijd voor “De Glind” vakantie. Dit jaar staat de vakantieweek in het teken van Piraten. Bij vertrek hadden een hoop deelnemers zich dan ook goed uitgedost en mooie piraten outfits aangetrokken. Het is dat we met de bus moesten, maar als we met een schip hadden kunnen gaan waren we echte piraten geweest…..

Nadat we de laatste vakantiegangers in Hillegom hadden opgehaald is de bus weer vertrokken naar De Glind. Gelukkig zat er goede airconditioning in de bus, want het was een warme zomerse dag. Bij aankomst in De Glind stonden al drie piraten de bus op te wachten. Eerst even een kop koffie/thee/limonade en daarna is iedereen met z’n koffer de kamer gaan opzoeken.

Tijdens het avondeten zijn alle nieuwe deelnemers voorgesteld. En dat waren er weer een heleboel. In de avond hebben we een toepasselijke film van “Piet Piraat” gekeken onder het genot van een heerlijke bakje chips en wat lekkers te drinken. Om de eerste avond af te sluiten hebben we nog een kleine disco gehad en was de eerste dag alweer om en is iedereen heerlijk gaan slapen.

 

Zondag 15-07-2018

 

Vroeg wakker op de eerste dag

Als piraten naar de kerk

Zondag is ook de crea-dag

Dus na de lunch heel hard aan ‘t werk

 

Lange slingers, podium als piratenboot

Knippen, plakken, strijk die kraal

De zin was groot

En we hebben weer een super mooie zaal

 

Warm weer, watergevecht wat er niet om loog

Iedereen kleddernat

We waren in ‘t zonnetje zo weer droog

En hoefden ook niet meer in bad

 

In de avond na het eten

Deden we een quiz, rood tegen zwart

Waar je heel veel voor moest weten

Deze werd gewonnen door het team van Bart

 

Toen gingen we terstond

Dansen op muziek van de DJ met de krullen

Want die kan de hele avond

Met zijn deuntjes de dansvloer vullen

 

Maar toen een ieder begon te gapen

En als zelfs de laatste danser niet meer dansen kan

Is het tijd voor Karrespoor en mooi man

Om daarna lekker te gaan slapen

 

 

 

Maandag 16-07-2018

Vandaag hebben we de twee andere busjes opgehaald. Het was tijdens het ontbijt al lekker warm en zonnig. Terwijl drie groepjes naar hun uitstapje weg gingen, zijn de thuisblijvers lekker aan de slag gegaan. In de grote zaal waren nog allerlei knutselactiviteiten te doen, de strijkkraaltjes werden uit de kast getrokken en er is naar hartenlust geschilderd.

Na de heerlijke lunch met aardbeien zijn er worstenbroodjes gemaakt voor later op de avond.

Een aantal dames en heren hadden een plannetje bedacht om 2 begeleiders flink nat te gooien. Dit is goed gelukt! Na het eten hebben deze twee het niet lang droog gehouden en veranderde het volleybalveld in een waterballet.

’s Avonds werd er een Kapitein Haak spel gepresenteerd. De krokodil had de haak van Kapitein Haak gestolen en deze moest terug worden gehaald. Vier groepjes hebben hun uiterste best gedaan. Aan het einde van de spellen heeft de krokodil de Haak netjes teruggegeven en beloofd het nooit meer te doen

Daarna was het tijd voor de karaoke en werd er uit volle borst gezongen.

 

Uitstapje Dolfinarium Harderwijk

’s Morgens is er een busje naar het Dolfinarium gegaan. Na een autorit met een hoop gezang en raden waar we naar toe zouden gaan kwamen we aan bij onze bestemming, waar we eerst gezellig koffie met een heerlijke appelpunt hebben genomen.

In het park aangekomen hebben we eerst een show gezien met de dolfijnen; dit vonden we allemaal geweldig, vooral de hoge sprongen en buitelingen van de dolfijnen. Dit werd begeleid met een hoop lichteffecten en sneeuw toen we op de noordpool aankwamen. Daarna zijn we bij de roggen gaan kijken en die mochten we aaien; dit vonden sommigen best een beetje eng…..

De volgende show was met zeeleeuwen; dit kwam erg mooi in ons item uit. Het ging over een piratenschip en een schat. Een deelnemer werd uitgenodigd om mee te spelen in de show en er werd een hele mooie foto van haar met de zeeleeuw gemaakt.

Lekker een ijsje gegeten wat super lekker was met dit warme weer.

De laatste show was met walrussen, een was erg groot en dik en kon buikdansen op zijn rug. We hebben vreselijk gelachen.

Hierna nog in het onderwater bassin gekeken naar de dolfijnen en de walrussen en alweer richting uitgang. Nog even in de winkeltjes gekeken en sommigen hebben nog wat gekocht. Het was een erg leuke en geslaagde dag.

 

Uitstapje Openluchtmuseum Arnhem

Op naar Arnhem, we hadden er zin in, ondanks de warmte!

Na een rit van een half uur waren we gearriveerd. Natuurlijk zijn we begonnen met koffie, warme chocomel met gebak en appelflappen. Daarna met een trammetje door het park, dat was al een leuk begin.

 Na een paar haltes zijn we uit gestapt en hebben we een wasserij en de scheepswerf bekeken. Nadat we onze broodjes hadden opgegeten zijn we nog wat oude boerderijen en gebouwen gaan bekijken.

 Na een wandeling over het terrein, ook nog even wat gedronken, waren we toch wel wat moe geworden van al dat wandelen.

Op naar Scherpenzeel voor een heerlijk ijsje als afsluiting en daarna weer naar De Glind.

Het was een warm, maar heel gezellig dagje uit.

 

Uitstapje Bataviastad Lelystad

Het derde busje ging vandaag naar Bataviastad. Jammer genoeg werd precies vandaag het schip gekeerd vanwege onderhoud, dus we konden er niet op.

Maar gelukkig konden we wel op de werf, hier was ook genoeg te beleven. Er waren oude ambachten zoals touwslagerij, smederij, zeilmakerij, houtsnijder. Een aantal heeft touw gemaakt en we hebben ook een film gekeken over hoe de Batavia gemaakt is. Ook waren er oud Hollandse spelletjes te doen, dus iedereen heeft zich prima vermaakt. En het interactieve museum Nieuw Land over de drooglegging van de Flevopolder was erg leuk.

 

Dinsdag 17-07-2018

 Thuisblijvers

Na het uitzwaaien van de busjes vanmorgen zijn de thuisblijvers naar de overkant gegaan en hebben heerlijk koffie met gebak gegeten. Na een wandeling naar het schateiland waar sommigen op zijn geweest en de anderen gewandeld hebben rond het eiland, vonden ze de eerste enveloppe met een deel van de schatkaart. Even later nummer twee, dus dat was feest . Na de lunch hebben we in de zaal gezellig geknutseld, kettingen en armbanden gemaakt, piratenhoeden geknipt en geplakt en koeken versierd als piraten. Na het eten een groot watergevecht gehouden en daarna spelletjes gedaan, dit was ook erg leuk. Het laatste uur disco…. het was een erg gezellige dag!

Uitstapje Dolfinarium Harderwijk 

Vanmorgen vertrok er weer een busje richting Dolfinarium. We hadden prachtig weer vandaag, dus wij hadden er enorm veel zin in. Eenmaal aangekomen bij het Dolfinarium begon een prachtige dolfijnenshow, hier konden wij gelijk plaats nemen op goede plaatsen.

Wat was dit bijzonder, zeker de vijf dolfijnen die tegelijk de lucht in sprongen waren onze favoriet. Daarna wat lunchen, waarna wij meteen de zeeleeuwenshow konden bekijken. De zeeleeuw spetterde ons wel goed nat. Daarna met de lift naar beneden om de onderwaterdieren te bekijken. Victor genoot op dit moment liever boven water van de dieren. Hierna door naar de walrussenshow. Jeetje, wat waren deze dieren groot. Ze konden daardoor goed nat spetteren, we kregen de volle laag. Als laatste door naar de zeeleeuwenshow. Die was helemaal in ons piraten thema. Dit vonden we erg leuk. Een deelneemster had vooral zin om het winkeltje van binnen te bekijken. Dit deden wij daarom als afsluiting van deze leuke dag. Hier heeft iedereen nog wat moois gevonden.

Uitstapje Bataviastad Lelystad

Ook ging er vandaag weer een busje naar Bataviastad en lag het schip inmiddels weer op zijn plek. Na een lange klim op een hele hoge trap kwamen we aan boord. We hebben alle hoeken en gaten van het schip bekeken. Na de lunch zijn we naar het museum gegaan waar we van alles gezien hebben en konden doen.

Onderweg naar huis nog even gestopt in Scherpenzeel voor het kopen van de nodige cadeautjes. Al met al waren beide Bataviadagen zeker geslaagd.

Uitje Watermuseum Arnhem

Nadat het gisteren al de bedoeling was zijn we vandaag naar het Watermuseum geweest in Arnhem. Hier aangekomen hebben we lekker in het zonnetje genoten van een kop koffie of een frisje met gebak. Hierna zijn we het museum ingegaan, waar vooral werd uitgelegd hoe sluizen werken en hoe waterwinning in zijn werk gaat.

Hierna hebben we allemaal nog onze eigen shampoo gemaakt, waar het maar goed was dat er helmen en veiligheidshesjes aanwezig waren!! Zout en zeep met water mengen kan natuurlijk flink fout aflopen…. Vervolgens nog even naar Barneveld voor een lekker ijsje en een mooi cadeau.

 

Woensdag 18-07-2018

Sport- en speldag

Vandaag stond weer in het teken van sport en spel. Dat betekent dat we allemaal thuis blijven en er geen dagjes uit gepland staan. Natuurlijk lekker rustig opstarten en wat hebben we een geluk met het weer. In de ochtend was het al lekker warm en dus gingen we op het grote grasveld spelletjes buiten doen. En gelukkig had iedereen zwemkleding aangedaan, wat dus betekende dat we allemaal waterspelletjes konden gaan doen. De spellen waren uiteraard allemaal in het teken van het thema deze week.

We begonnen met een duel van twee schepen die elkaar moesten beschieten met kanonskogels in de vorm van waterballonnen. Daarna schieten met de waterpistolen en als derde een parcours wat afgelegd moest worden om het dek te schrobben. Uiteraard gingen geheel per ongeluk wat emmers met water over deze en geen heen. Na nog een watergevecht zijn we heerlijk gaan lunchen met z’n allen. En dit keer geen boterham, maar heerlijke pannenkoeken. Iedereen was wel al moe van vier dagen vakantie en het warme weer, dus gingen velen even lekker een uurtje rusten. De andere deelnemers zijn binnen spellen gaan doen en hebben daarna een leuke film van Peter Pan gekeken.

In de avond kwam er een 40 vrouw sterk koor met allemaal liederen die de deelnemers goed konden meezingen. Het begon rustig meezingen zittend op de stoel, maar uiteindelijk is iedereen uit z’n stoel gekomen en hebben we lekker gedanst met z’n allen. Moe maar voldaan is iedereen na een korte disco naar bed gegaan!

Donderdag 19-07-2018

Thuisblijvers

Nadat we de busjes hadden uitgezwaaid, zijn we aan de overkant op het terras koffie gaan drinken met gebak natuurlijk. We zijn ook nog even naar het schateilandje gelopen en met het trekvlotje  het eilandje opgegaan. Op de terugweg vonden we een puzzelstukje in de uitkijktoren, wat een geluk. Nog even bij de kippen van de kippenboerderij gaan kijken en daarna op een drafje terug voor de lunch.

Na het eten wat vrije tijd voor een dutje of om te lezen. In de feestzaal gezellig geknutseld en mooie kettingen gemaakt. We hebben ook nog lekkere hapjes voor de avond gemaakt. Het was een gezellige en ontspannende dag vandaag!

Uitje Dolfinarium Harderwijk

Vandaag vertrok er voor de derde keer een busje naar het Dolfinarium in Harderwijk.

Om het extra spannend te maken vertelden we weer niet waar we heen gingen. De uitgaanders moesten zoeken naar verkeersborden. We waren mooi op tijd bij de ingang, alleen de tas met alles vergeten. Dus snel een sprintje getrokken terug naar de parkeerplek om deze op te halen.

Allereerst gingen we naar de roggen waar net een medewerker vertelde over de dieren. We mochten ze zelf aanraken, we hebben roggen, platvissen en HAAIEN geaaid.

Daarna zijn we nat gespetterd bij de walrussen show en hebben geleerd dat deze dieren wel 1800 kilo kunnen wegen. Onderweg naar de uitgang hebben we zelfs nog een puzzelstuk gevonden!

Na de lunch zijn we naar de grote dolfijnenshow gegaan, wat was dat prachtig! Huub was er helemaal sprakeloos van. Vervolgens hebben we nog een rondje gedaan door het park en eindigden bij de zeeleeuwenshow. Op de weg terug naar de bus hebben we allemaal nog wat moois gekocht en nog een ijsje gegeten. Terug naar De Glind hebben we allemaal uit volle borst meegezongen met de “Foute Carnaval Knallers.”

Uitje Varen Spakenburg

Het tweede busje vertrok naar Spakenburg. Nadat we de bus geparkeerd hadden en op weg waren naar een terrasje om de dag te beginnen met de traditionele koffie met gebak, kwamen we halverwege de inzittende van het derde busje tegen die ook in Spakenburg waren om te varen. Grote en bovenal leuke verassing, dus de rest van de dag zijn we met één grote groep verder gegaan. Na de koffie naar de boot en bij de Eemhof heerlijk op het strand gelegen en verkoeling gezocht in het water. Warm dus voor we de boot op gingen om terug te gaan naar Spakenburg, eerst een waterijsje. Terug in het pittoreske stadje nog even de nodige cadeautjes gekocht en toen was het weer tijd om terug te gaan naar De Glind.

Een heerlijk dagje uit.

Vrijdag 20-07-2018

 Thuisblijvers

Er zijn vanmorgen weer twee busjes op stap gegaan die we als thuisblijvers hebben uitgezwaaid. Op het laatste moment kwam er een busje achter dat ze een verstekeling hadden. Een begeleider had zich in de achterbak verstopt, ze wilde ook mee maar gelukkig was ze nog op het laatste moment opgemerkt en van boord gegooid. Daarna zijn we in de grote zaal lekker gaan knutselen, sjoelen en hebben nog meer activiteiten gedaan. Degenen die nog wat zonnestralen wilden meepikken hebben dit ook lekker op het grasveld gedaan.

Uitje Schateiland Zeumeren

Na een 20 minuten rijden waren we aangekomen bij het schatteneiland. Eerst een kopje koffie ,thee of cappuccino met een lekker gebakje en daarna allerlei spellen gedaan. Onder andere goud zoeken, dit was erg leuk en spannend wie als eerste het goud zou vinden. De waterspellen waren erg leuk, voor sommigen wel een beetje moeilijk, maar verder was er veel te doen en te ontdekken. Tussendoor lekker gegeten en aan het eind van de middag een ijsje gegeten. Het was een geslaagde dag met veel plezier…

Uitje varen in Spakenburg

Ook vandaag scheen het zonnetje weer volop. En wat is er dan lekkerder dan een stukje gaan varen op een boot. Dat is wat wij dan ook gaan doen vandaag. Heerlijk op de boot in Spakenburg. Maar voor we de boot op zijn gegaan eerst natuurlijk na die reis in het busje bijtanken met een heerlijke kop koffie/thee met een gebakje. Het is alweer een uur geleden dat we onze laatste boterham hebben gehad dus dan krijg je wel weer trek. Toen iedereen weer verzadigd was zijn we de boot op gegaan om een heerlijk stukje te varen en aan te meren. Bij het strandje hebben we lekker gezeten en een beetje met onze voeten door het water gewandeld. In het gras hebben we geluncht en zijn daarna met een ijsje naar de overkant terug gevaren. Daar nog even snel de laatste inkopen gedaan bij de speelgoedwinkel en weer terug naar De Glind, want we moesten weer op tijd terug zijn om het busje terug te brengen. Rozig van het varen maar voldaan is iedereen weer terug gekeerd.

’s Avonds hadden we een toneelavond.

Het eerste deel van de avond was het toneelstuk: Schip Ahoy. Jack Sparrow begon met de vader van Pipi Langkous het journaal. Pia Douwes deed een show met piraten. Peter Pan draaide piratenhits uit de tijd dat radio Veronica er nog was. Fenna Kremer vertelde over piraten. Pipi Langkous vertelde een spannend piraten verhaal. Wil Koopmans deed met de hele groep een piraten dans. Wat een leuk en gevarieerd toneelstuk was het, we hebben genoten!

Na het toneelstuk van Gerard was het jaarlijkse toneelstuk van Elke aan de beurt. Elke heeft zoals alle jaren een aflevering van GTST geschreven. Het was weer een zeer spannende aflevering met alle leiding en een aantal deelnemers die een rol hadden toegewezen gekregen. Dit keer waren Anouk (Sam) en Edwin (Moris) de twee hoofdrolspelers. Met uiteraard een paar spannende liefdesscènes. Net als andere jaren was het weer een spannend open einde. Volgend jaar wordt het weer een verhaal rondom GTST. Er gaan geruchten dat het wel eens over De Glind zou kunnen gaan. We zien het volgend jaar!

 

Zaterdag 21-07-2018

En toen was het weer zaterdag. Zoals elk jaar is deze vakantieweek weer voorbij gevlogen. Dit jaar dan voorbij gevaren. Wat een enorm leuk thema was het dit jaar met zoveel leuke spellen, activiteiten, uitjes en verkleedpartijen. Het weer was ook uitstekend deze week. We hebben meer buiten gezeten dan binnen en zijn allemaal wel een keer flink nat gegooid. Maar dan is nu toch echt het moment dat we allemaal onze koffers hebben gepakt, ons bed hebben afgehaald en afscheid hebben genomen van de medewerkers van “De Glind”. De bus was weer mooi op tijd en iedereen is moe maar voldaan ingestapt om de terugreis in te gaan zetten. En moe was iedereen zeker. Na een paar honderd meter lag een groot gedeelte al te slapen. Hopelijk allemaal weer tot volgend jaar!

Tot volgend jaar……

 

Het piratenlied

 

We klagen niet

 

Schimmelende kaas en grauwe erwten

Ranzig bier, gezouten vis

Rijst waarop je kiezen kraken

Scheepsbeschuit met muizenpis

 

Nee joh, we klagen niet. We krijgen toch te vreten.

Nee joh, we klagen niet. Dit is wat piraten eten.

 

Gorig geel bedorven water

Zuurkool stinkend in het vat

Af en toe een bakmansfeestje

Met een vers gevilde rat

 

Nee joh, we klagen niet. We krijgen toch te vreten.

Nee joh, we klagen niet. Dit is wat piraten eten.

 

Kevers die krioelen in de bonen

Wriemelende wormen in de gort

Pekelvlees met witte maaien

Dat is waar een piraat sterk van wordt

 

Nee joh, we klagen niet. We krijgen toch te vreten.

Nee joh, we klagen niet. Dit is wat piraten eten.